Skræmmelyde og mandekamp

Ser vi på naturen, så er skræmmelyde en stor del af de mange kampe, der er mellem hannerne hos mange forskellige racer og blandt mange forskellige dyr. Tænk bare på de store kattedyr, som skriger som gale, når de kæmper om hunnerne gunst, og elefanterne, som brøler, for at fortælle andre hanner, at de skal holde sig væk.

Så det er måske ikke så underligt, at vi mennesker nogle gange kan se specielt de unge af vores hanner kaste sig ud i en råben og skrigen for at imponere de unge hunner, der er i nærheden. Et spøjst syn og noget, som man kan se specielt om sommeren, når hormonniveauet er højest.

Det er dog ikke kun de store dyr, som bruger lyde til at skræmme med og til at tiltrække hunnerne med. Det er noget, som du finder blandt alle dyr selv ned til de mindste som myrer og cikader. De larmer som en naturlig del af deres kamp om hunnerne og for at skræmme de andre hanner væk.

Kampen er lyde


Selv blandt så fredelige dyr som de store hvaler vil der være højlydt kamp, og der bliver også brugt lyde som en del af kampen om hunnerne. Det er imponerende, at det er noget, som på den måde transcenderer mellem racerne uden at ændre adfærd.

Der bliver også brugt skræmmelyde til at sikre, at revir og jagtterritorier bliver holdt i egne rækker, og at et af de dyr, som bruger skræmmelyden til at sikre det, er et, som først er kommet tilbage til dansk natur i de senere år. Det er ulven. Et dyr, som med sin hylen har skræmt mange, når de er ude i skoven om natten. Men der er nu intet at være bange for, det er nemlig slet ikke os, som hylene er rettet mod, men de andre ulveflokke, der er i området, og så er det også med til at holde sammen på den flok, som ulven selv tilhører.

Skriv et svar