Musik påvirker følelserne

De fleste af os oplever, at musik påvirker vores humør. Hvis man er i dårligt humør, kan man lytte til et musiknummer, som man forbinder med glæde, og så vil man opleve, at humøret stiger. Der findes musiknumre, som nærmest bogstavligt talt hiver én op af sofaen og giver én lyst til at danse. Den slags musik kender vi alle sammen til inden for mange forskellige genrer.

På samme måde kan et musiknummer, som er melankolsk, lægge en dæmper på os eller gøre os kede af det, fordi nummeret måske minder os om fortiden, mennesker vi ikke længere har kontakt med eller har mistet, eller noget andet, som vi savner eller længes efter.

Musik til forskellige aktiviteter

Mange af os lytter til musik hver eneste dag, og musikken kan fx være med til at aktivere os, når vi skal ud på en løbetur eller en tur i motionscentret. Så tager vi mobilen med i et mobilcover, som vi fx har fundet hos mobiltasken.dk med mobilcovers og tasker, og som er smart at have med overalt. Når vi lytter til tempofyldt musik, er det nemmere at komme igennem løbeturen eller træningsprogrammet i motionscentret. På samme måde kan det være en fordel at lytte til rolig musik, når vi skal koncentrere os om at løse en arbejdsopgave, eller når vi skal falde til ro om aftenen. Når vi – eller vores børn – lytter til rolig musik, så er det nemmere at falde i søvn.

Musik berører hele hjernen

I et studie, som er publiceret i tidsskriftet NeuroImage, har finske forskere undersøgt, hvordan hjernen påvirkes af musik, og de nåede frem til den interessante konklusion, at det ikke kun er de auditive områder i hjernen, som påvirkes, men faktisk er det hele hjernen og dermed også de motoriske og kreative områder. Denne konklusion er også med til at forklare, hvorfor der er en stærk sammenhæng mellem musik og bevægelse – altså lysten til at danse, når vi hører fx et rigtig godt popnummer. Desuden bliver den limbiske del af hjernen også påvirket, og det er det område, som forbindes med følelser.

Musikalsk lydspor og erindring

De fleste af os har et musikalsk lydspor i vores liv. Vi har hørt bestemte musiknumre, bestemte bands eller solister eller bestemte musikgenrer i forskellige perioder af vores liv. Når vi sætter en plade på eller streamer musik, så kan vi i løbet af få sekunder blive bragt i en bestemt sindsstemning eller blive mindet om en bestemt oplevelse, vi havde, da vi var yngre. Når musikken genaktiverer følelser, hjælper den os med at huske på, hvad vi har oplevet i fortiden. I hverdagen kan vi som sagt bruge musik til at regulere vores humør. Hvis man har fået det forkerte ben ud af sengen, så kan et godt musiknummer og en enkelt dans på stuegulvet få én til at skifte humør og gå syngende ud af døren.

Skriv et svar