Lyde, der skræmmer

At lyd bliver brugt til at skræmme er helt naturligt, for hos mennesker er det faktisk en af de ganske få ting, som vi er naturligt bange for, allerede fra vi er helt små. Det andet, som vi er bange for, er højder. Noget som følger mange langt ind i voksenalderen.

De høje lyde er derfor meget gode til at sikre, vi søger væk og i sikkerhed, og de kan bruges til at advare og få os væk fra et område, hvor der er fare, eller hvor der er mulighed for at få informationer, som kan gøre, man ikke kommer til at bringe sig selv i fare.

Der skal ikke mere til end en motorcykel, som larmer meget, og så vil de fleste mennesker vende sig om på gaden og reagere med at få et chok, når den sætter i gang, eller motoren giver et knald, når den sætter forbrændingsmotoren i gang for alvor. Så selv for os – det moderne bymenneske – er der reaktioner, som var vi urmennesker, som levede ude på savannen for 10.000 år siden.

Det er noget, som vi deler med de fleste andre dyr, så det giver fornuft at bruge lyd som en advarsel, for det er noget, som vi reagerer på, selv om vi ikke altid er opmærksomme.

Skriv et svar