Koncerten og lyden

Når vi taler om de store livekoncerter, så er det nærmest umuligt at få den perfekte lyd, for det er meget afhængigt af koncertstedet.

En af de store fjender, der er dukket op som fjende af den gode lyd, er beton. De store koncertsteder af lidt ældre dato er af beton, og det er ikke noget, som er let at kombinere med den gode lyd, for enten så dør lyden, eller også så bliver lyden kastet tilbage og ødelægger helhedsbilledet.

Når det ser sådan ud for lyden på spillestedet, så stiller det meget store krav til den lydmand, som står bag den store pult. Det er hans job at sikre, at både band og koncertgængerne får den bedste oplevelse overhovedet.

Lyd kræver en indsats

Til de store udendørskoncerter og festivaller er det vigtigt, at du har en nuanceret lydmur. En som kan ramme de forreste, uden at lyden forvrænges, ellers kommer det til at lyde som larm, og som samtidig kan sikre, at dem står bagest, også får en god lyd, uden at de skal stå og lytte grundigt. Noget som bestemt ikke er let, for udendørs vil meget af musikken forsvinde ud i verdensrummet, når der ikke er et tag til at forhindre det.

Der er også de steder, hvor lyden er fantastisk. Det er selvfølgelig de koncerthuse, som er beregnet til at huse koncerter, og det er noget, som kræver en masse beregninger fra dem, som bygger dem. Og det er slet ikke så let at sikre, du får en god lyd, for både den indvendige beklædning af spillesalen, den indvendige struktur af alt fra møbler over selve arkitekturen skal perfektioneres. Det er faktisk lidt af en kunst at skabe et sted, hvor lyden vil være så tæt på perfekt som muligt, og det er noget, som ingeniørerne og kunstnere arbejder sammen med arkitekterne for at opnå, og deres jagt er ikke slut endnu. De presser konstant materialerne og alt andet for at se, om de ikke kan få det til at lyde bare en lille smule bedre, end det gjorde i går.

Mange af arkitekterne kigger til de store kirkerum, steder hvor arkitekturen tillader lyden af rejse frit, og den bliver forstærket af rummets naturlige resonans og evne til at gengive lyden og skabe tæt på et perfekt miljø for live musik af enhver slags.

Skriv et svar